Steeds meer en meer worden er schijfremmen gebruikt, deze zorgen voor een hogere remkracht onder alle omstandigheden en zorgen voor een perfecte doseerbaarheid.
Verder:
Je hebt geen uitgesleten velgen meer (en het daaraan gekoppelde gevaar van opengesprongen velgen).
Het vergemakkelijkt het (de)monteren van de wielen vooral bij dikkere banden… kortom veel voordelen!!
Maar…
Ze verdienen ook wat aandacht.
Onderhoud: ALLE producten kunnen de remwerking aantasten, olie en vet uiteraard maar ook zepen (het glans middel hierin), onvetters, polisch, siliconenspray enz ….

Smeer uw ketting met een druppelflesje zodat er geen spray op de schijven neerslaat en met mate, teveel olie op de ketting geeft spatten op de schijf en blokken tijdens het fietsen.

Bij het poetsen:
Als je uw fiets afspuit (opgelet steeds met lage druk en geen harde straal) spuit steeds weg van de schijf (groen). Anders spuit je alle vuil op uw rem, (scherm eventueel uw remmen af (doek, plastiek zak….)).

Slijtage van de remvoeringen moet je een beetje leren herkennen

de rode zone is de bruikbare remvoering een het veertje bijna de schijfraakt is het tijd om te vervangen

De levensduur van de remblokjes is afhankelijk van de omstandigheden! Bij regenweer en modder slijten deze veel sneller dan in droge omstandigheden ( en er is ook een verschil van hardheid maar opgelet niet alle schijven kunnen de hardere blokken aan).
Ook de schijven hebben een sleetgrens deze ligt op 1.5mm dikte.

EXTRA tip bij het langer niet gebruiken van de fiets, dek deze af met een doek of zeil. De omgevingslucht kan op termijn ook een afzetting veroorzaken van vettigheid (denk vb aan de bovenkant van een kast in de garage of tuinhok die na een tijd ook een vettig laagje krijgt).

Piepende remmen: Buiten vervuiling kan dit ook door temperatuur, verharding (glazuuring) van de blokken enz komen.

Als de remwerking niet naar behoren is door vervuiling (meestal is dit de oorzaak) en de remblokken zijn nog in goeie staat (en uiteraard de remdruk is nog goed) dan is er meestal maar 1 goeie oplossing schijven en blokken vervangen!! blokken alleen maakt dat deze nieuwe blokken meteen ook onomkeerbaar aangetast worden !